Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  19/01/2011
Data da última atualização:  19/01/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  AMARAL, D. P.; BARBOSA, F. S.; ORTIZ, J. A. R.; COSTA, C. V.; CARVALHO, C. W. P.; ASCHERI, D. P. R.; TAKEITI, C. Y.; ASCHERI, J. L. R.
Afiliação:  DANIELE P. AMARAL, UFRRJ; FÁBIO DE SOUZA BARBOSA, UFRRJ; JUAN ANTONIO RUANO ORTIZ, UFRRJ; CAION VIEIRA COSTA, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; DIEGO PALMIRO RAMIREZ ASCHERI, UEG; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA.
Título:  Efeito da adição de resíduo da indústria cervejeira na elaboração de filmes flexíveis de amido.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FOOD EXTRUSION, 2., 2010, Rio de Janeiro. Resumos expandidos. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2010. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Bagaço de cevada; Filmes flexíveis de amido.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/25724/1/2010-059.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA10616 - 1UPCAA - PP2010/0592011.00039
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  03/03/2015
Data da última atualização:  04/03/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  TAKETANI, R. G.; KAVAMURA, V. N.; MENDES, R.; MELO, I. S. de.
Afiliação:  RODRIGO GOUVEA TAKETANI; VANESSA NESSNER KAVAMURA, ESALQ-USP; RODRIGO MENDES, CNPMA; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA.
Título:  Functional congruence of rhizosphere microbial communities associated to leguminous tree from Brazilian semiarid region.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Environmental Microbiology Reports, Hoboken, v. 7, n. 1, p. 95-101, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Summary: Semiarid environments are characterized by the uneven spread of rain throughout the year. This leads to the establishment of a biota that can go through long periods without rain. In order to understand the dynamics of rhizosphere microbial communities across these contrasting seasons in Caatinga, we used the Ion Torrent platform to sequence the metagenome of the rhizosphere of a native leguminous plant (Mimosa tenuiflora). The annotation indicated that most abundant groups detected were the Actinobacteria and Proteobacteria, and the dominant functional groups were carbohydrate and protein metabolisms, and that in the wet season, the communities carried carbohydrate and amino acid metabolisms. The major differences observed between seasons were higher abundance of genes related to carbohydrate and amino acid metabolisms in the rainy season, indicating that the populations present might be better adapted to a higher abundance of organic matter. Besides, no clear separation of samples was detected based on their taxonomic composition whereas the functional composition indicates that samples from the rain season are more related. Altogether, our results indicate that there is a large functional stability in these communities mostly due to the selection of features that aid the biota to endure the dry season and blossom during rain.
Thesagro:  Caatinga; Jurema preta; Leguminosa; População microbiana; Rizosfera.
Thesaurus NAL:  Microbial communities; Mimosa tenuiflora; Rhizosphere; Semiarid zones.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA13831 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional